Lecznicze właściwości miodu znali już starożytni. My doceniamy go dziś za działanie antybakteryjne, regeneracyjne, za pobudzanie metabolizmu i procesów oczyszczania, za budowanie naszej odporności. Działa też znieczulająco i hormonopodobnie. 

Najlepszy sposób wykorzystania jego właściwości to rozpuszczenie łyżki miodu w letniej wodzie i wypicie rano lub wieczorem. Warto jednak wiedzieć, że skład miodu, a więc i jego działanie, zależą głównie od tego, z jakich roślin pszczoły zebrały nektar, spadź i pyłek kwiatowy. 

Oto charakterystyka najpopularniejszych miodów w Polsce według Polskiego Związku Pszczelarskiego: 

Miód wielokwiatowy

Z kwiatów wiosennych ma jasny kolor i łagodny smak, a z letnich jest znacznie ciemniejszy i o bardziej zdecydowanym smaku. Wspomaga mięsień sercowy. Zalecany jest przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz przy alergiach, zwłaszcza na pyłki. Jego łagodny smak lubią dzieci i chętnie piją słodzone nim herbatki w czasie grypy i przeziębień. 

Miód rzepakowy

Ma bardzo jasną, słomkową barwę, delikatnie pachnie kwiatami rzepaku. Bardzo szybko się krystalizuje, a jego drobne, białe kryształki tworzą konsystencję masła. Warto o nim pamiętać przy niedomagającej wątrobie, trzustce, nerkach, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Przyspiesza gojenie ran, a w przypadku oparzenia skóry zapobiega tworzeniu się pęcherzy. 

Miód spadziowy

Powstaje z wydzieliny mszyc i czerwców zebranych przez pszczoły z drzew i roślin. Te miody są gęstsze od nektarowych i mają w swoim składzie więcej potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Mają więc silniejsze działanie bakteriobójcze. Skutecznie wspierają naturalną odporność. Polecane są jako wsparcie dla organizmu w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu krążenia, układu nerwowego. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby, które dużo pracują przy komputerze. Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski występuje raz na kilka lat i dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych. Uwaga: nie warto używać go do przetworów zielarskich, sam ma bowiem bogaty skład , a jego specyficzny smak może nie wszystkim odpowiadać. 

Miód lipowy

Ma delikatną barwę, ale dość pikantny smak. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Właśnie lipowy najlepiej nadaje się do kurowania się z grypy, przeziębienia, kaszlu, angin. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. 

Miód akacjowy

Ma niską aktywność antybiotyczną, ale wspaniale łagodzi stany zapalne śluzówki. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację błony śluzowej, np. przy nadżerekach czy owrzodzeniach. Łagodnie wycisza, ułatwia zasypianie, wzmacnia organizm. Zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. 

Miód wrzosowy

Należy do najlepszych miodów nektarowych, ma barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje dość szybko, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń. 

Miód gryczany

Ciemno-herbaciany lub brunatny o ostrym smaku i zapachu. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Przynosi ulgę przy zapaleniach nerek i opłucnej, wspomaga osłabiony wzrok i słuch. 

Miód malinowy

Pięknie pachnie malinami i jest bardzo słodki. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Warto mieć go w domowej apteczce na wypadek przeziębienia, schorzeń górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, a także niedokrwistości. Wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga pracę serca. 

Miód leśny

Ma intensywny kolor i leśny aromat, a zwykle jest to mieszanka zapachów lipy, dzikiej róży, głogu, maliny, kruszyny, dziurawca, rumianku, borówki. Różnorodność nektarów z jakich powstał, wzbogaca jego skład. Wspiera nas w przeziębieniach i leczeniu alergii, wzmacnia system nerwowy i poprawia samopoczucie. 

Ziołowe mikstury z miodem i ich lecznicze właściwości

Miody w połączeniu z ziołami tworzą ziołowe mikstury, które wspomagają nasz organizm w zwalczaniu różnych dolegliwości.

Miód, tak jak cukier zresztą, świetnie nadaje się do konserwowania ziół. Najlepsze są łagodne miody kwiatowe, np. wielokwiatowy, lipowy, mniszkowy, rzepakowy. W proporcji 2/3 miodu na 1/3 roślin uzyskujemy wartościową mieszankę, rodzaj intensywnego syropu. Tego typu maceraty miodowe są trwałe i zachowują większość potencjału świeżych roślin i możemy je komponować według własnych gustów i potrzeb, np. z mniszkiem na przeziębienia, z owocami głogu na wzmocnienie serca, z pokrzywą na oczyszczenie z toksyn.

W przygotowywaniu takich mieszanek trzeba pamiętać, by bardzo starannie rozdrobnić rośliny. Najlepiej je zemleć lub dokładnie rozetrzeć, np. w makutrze. Można je przechowywać 2 do 3 miesięcy w słoiczkach w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop anyżkowy na mokry kaszel

  • 3 łyżki zmielonych nasion anyżu 
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
  • 0,5 l miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 3 łyżki zmielonych nasion kozieradki 

Mieszamy składniki i odstawiamy na 3 dni. Stosujemy 3 razy dziennie po łyżeczce między posiłkami. 

Miód z dziurawcem na poprawę nastroju i lepszą pracę wątroby  

Pół szklanki pokruszonego ziela dziurawca mielemy na pył. Mieszamy z 1,5 szklanki miodu lipowego lub akacjowego i odstawiamy w ciemne miejsce na 10 dni. Spożywamy łyżeczkę 3 razy dziennie między posiłkami.

W tym czasie unikamy czerwonego wina, sera, drożdży, marynowanych śledzi.

Kurację przerywamy latem, bo dziurawiec sprawia, że skóra staje się wrażliwa na słońce.

UWAGA! Nie powinny sięgać po preparaty z tą rośliną kobiety w ciąży lub karmiące. 

Sok obniżający ciśnienie

  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego 
  • 1/2 szklanki soku z buraków 
  • 1/2 szklanki soku z marchwi 
  • 4 łyżki soku z chrzanu 
  • cytryna 

Mieszamy składniki i wyciskamy sok z cytryny. Przelewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na trzy dni. Potem pijemy trzy razy dziennie po łyżce przed posiłkami.

 

Po więcej cennych naturalnych leczniczych receptur i opis roślin, które służą naszemu zdrowiu zapraszamy Was na strony obu części naszego e-booka „Domowe kuracje od A do Z”

Czytaj także inne wpisy o tej tematyce:

---------------------------------------

Znacznie więcej wartościowych przepisów na naturalne sposoby wspierania zdrowia znajdziecie w obu częściach naszego e-booka „Domowe kuracje od A do Z”