Wiosną choroba wrzodowa lubi się nasilić. Jedna z teorii tłumaczy jej sezonowość tym, że właśnie w tym okresie Helicobacter pylori staje się szczególnie aktywna i chętnie się rozmnaża. Inna, że to wynik zmian hormonalnych, które zachodzą wtedy w naszym organizmie lub składu naszej diety.  

Są i tacy, którzy winą obarczają spadek odporności organizmu. Warto więc wiosną bardziej na siebie uważać, ubierać się stosownie do warunków panujących na zewnątrz, nie narażać organizmu na przegrzanie czy wyziębienie. 

Jak sobie pomóc dietą

Zwróćmy również uwagę na to, co i jak jemy. Przede wszystkim jedzmy regularnie, powoli i w spokoju. Posiłki powinny być niewielkie, ale częste – nawet pięć, sześć dziennie. 

Zapomnijmy o ostro przyprawionych gorących potrawach, zwłaszcza smażonych. Unikajmy twardych produktów, takich jak groch, kukurydza czy fasola. Wybierajmy potrawy lekkie, rozdrobnione, ciepłe – takie, które nie drażnią śluzówki. 

Zrezygnujmy z pokarmów przetworzonych i konserwowanych. A także z cebuli, octu, soli, kawy, coli, napojów gazowanych czy mocnej herbaty. Te produkty są zakazane. 

Nie wolno też pić alkoholu ani palić papierosów. Nie zaleca się także picia mleka, które na krótką metę może złagodzić ból, ale jednocześnie powoduje zwiększenie produkcji kwasu solnego. Poza mlekiem najwięksi „zakwaszacze” to mięso, zwłaszcza czerwone, i sery. Trzeba je ograniczyć. 

Probiotyki – Pogromcy Helikobacter Pylori

Naukowcy badają możliwość wykorzystania w leczeniu choroby wrzodowej probiotyków. Warto po nie sięgnąć, gdy gastrolog zaleci nam kurację zwalczającą Helicobacter pylori. Przypuszcza się, że probiotyki mogą pomagać w wypieraniu tych szkodliwych bakterii. Zmniejszają także ryzyko biegunki poantybiotykowej.

Co jeść, by wyleczyć stan zapalny śluzówki żołądka

Aby wyleczyć stan zapalny śluzówki, powinniśmy jeść łagodzące, powlekające pokarmy, odpowiednio przyrządzone:

  • wywary, zupy i kleiki z owsa, jęczmienia lub ryżu
  • kozie mleko, kwaśne mleko lub jogurt z mleka koziego
  • wodę z miodem
  • mleko sojowe
  • morwę
  • banany – zawierają inhibitory proteaz – substancje, które zwalczają Helicobacter pylori (wystarczy jeść jeden owoc dziennie)
  • brzoskwinie (ugotowane i starte na purée)
  • awokado 
  • tofu
  • szpinak
  • ogórki
  • ziemniaki
  • sałatę
  • I pić herbatki ziołowe 

Tym razem proponujemy Wam przepis na dorsza (składniki dla jednej osoby):

Dorsz na parze

1 filet z dorsza

1 cytryna 

koperek

sól

Umyty i osuszony filet skrapiamy obficie sokiem z cytryny, posypujemy koperkiem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rybę wkładamy do garnka do gotowania na parze i gotujemy, aż będzie miękka. Przed podaniem delikatnie solimy. Możemy podać z ryżem.

---------------------------------------