Oczywiście - w warzywach! Warzywa są pełne wszystkiego, czego potrzebują dobre bakterie flory jelitowej: witamin, minerałów, antyoksydantów i właśnie błonnika. Regulują poziom cukru we krwi, a wiele z nich ma charakter zasadowy. Optymalne wchłanianie składników odżywczych w jelicie wymaga lekko zasadowego pH, a ponieważ większość spożywanej powszechnie żywności zakwasza organizm, ważne jest zrównoważenie tej tendencji przez jedzenie produktów zasadotwórczych. 

Badacze twierdzą, że warzywa potrafią skutecznie zwalczać przewlekły stan zapalny, który, jeśli jest długotrwały, prowadzi do chorób chronicznych. 

Czym jest błonnik…?

Warzywa mają w swoim składzie cenny błonnik – to węglowodany, z których trawieniem nie radzi sobie jelito cienkie, więc przedostają się do jelita grubego, dając tamtejszym dobrym bakteriom najlepsze pożywienie. Niektóre rodzaje błonnika nazywane są nawet probiotykami, co oznacza – dla życia. W tym przypadku chodzi o komfortowe życie naszych jelitowych, przyjaznych bakterii. 

…i dlaczego jest tak cenny?

Błonnik, który dociera aż na koniec układu pokarmowego, czyli do jelita grubego, zabiera ze sobą wiele przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów, a ich wydobyciem zajmują się dobre bakterie. Enzymy trawienne obecne w żołądku i jelicie cienkim nie są w stanie strawić całego błonnika roślinnego. Dobre bakterie jelita grubego korzystają z niego, wytwarzając i pomnażając pożywne substancje uszczelniające jelita oraz chroniące je przed przeciekaniem toksyn do organizmu. A to dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy. 

Błonnik jest najważniejszym pożywieniem dobroczynnych bakterii, który znacząco wycisza stan zapalny. Warto wiedzieć, że jego niedobory, to jedna z najistotniejszych przyczyn przedwczesnego starzenia się.

Jak duża powinna być dzienna dawka błonnika?

Dzienna dawka błonnika powinna wynosić około 30-40 gramów, mniejsza ilość lub jego brak sprawia, że dobre bakterie giną, a złe rosną w siłę. 

Sporo ludzi ma problemy z trawieniem błonnika, jeśli nie jadło go przez dłuższy czas. Objawami jest bolący brzuch, wzdęcia i gazy. To skutek ubogiej flory bakteryjnej. Żeby uniknąć tych nieprzyjemnych dolegliwości, należy systematycznie zwiększać ilość błonnika, zaczynając od niewielkich porcji. Ważne wówczas jest przyjmowanie dużej ilości płynów. 

Co nam daje błonnik rozpuszczalny, a co nierozpuszczalny?

Błonnik dzielimy na dwa rodzaje: rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny w wodzie. 

Pierwszy pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, nawet jeśli jesz produkty z wysokim indeksem glikemicznym oraz ma zdolność do wychwytywana toksycznych związków, np. metali ciężkich czy toksyn bakteryjnych. Błonnik nie zawiera kalorii, jednak ten rozpuszczalny zapewnia uczucie sytości i dodatkowo tworzy w przewodzie pokarmowym coś w rodzaju żelu o dużej lepkości, który zwalnia czas przechodzenia treści pokarmowej przez jelita, zapobiegając tym samym biegunkom. 

Błonnik nierozpuszczalny oczyszcza jelita ze wszystkich substancji trujących, jak na przykład: kurz, niestrawione jedzenie, martwe komórki oraz resztek jedzenia, jednocześnie zapewniając dobrym bakteriom mnóstwo pożywienia.

Źródła błonnika rozpuszczalnego:

otręby owsiane, pomarańcze, grejpfruty, jabłka, gruszki, marchew, dynia, buraki, soja, soczewica, fasola.

Źródła błonnika nierozpuszczalnego:

zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste oraz orzechy i ziarna.

Gdzie jeszcze szukać  błonnika 

Bogate źródła błonnika: siemię lniane, ziarna słonecznika, marakuja, mąka sojowa, awokado, śliwki, orzeszki ziemne, ziemniaki, orzechy laskowe, jeżyny, zielony groszek, ziarna dyni, orzechy włoskie, karczochy, czarna porzeczka, cebula, fasola, brukselka, oliwki, kiwi, maliny, buraki, kapusta czerwona i biała, agrest, banany, marchew, fenkuł, kapusta włoska, borówka czarna, kalafior, kiełki (na przykład fasoli), gruszki, truskawki, pomidory, grejpfrut, pomarańcze, jabłka ze skórką.

Ps.

Gdy do sałatki z surowych warzyw dodamy garść orzechów włoskich (na przykład takiej, jak na naszym zdjęciu), podniesiemy odporność organizmu!

 

Ale to jeszcze dalece nie wszystko! Jeśli chcesz poznać tajniki zdrowej, podnoszącej odporność i antynowotworowej diety, zapraszamy na strony naszego e-booka „Rośliny nas uleczą”!

 

Czytaj także: „Zadbaj o zdrowie... dokarmiając swoje dobre bakterie”

Czytaj także: „Zdrowe jedzienie, czyli jak przetworzone zastępować tym o wysokiej wartości odżywczej”

 

---------------------------------------

Po więcej informacji na temat tego, dlaczego warzywa w naszej diecie są takie ważne i po przepisy służące zdrowiu zapraszamy na strony naszego e-booka „Rośliny nas uleczą”