Fenomen kuchni śródziemnomorskiej od dawna fascynował lekarzy. To właśnie mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, a w szczególności ci żyjący na greckiej wyspie Krecie, mają najniższy procent umieralności z powodu chorób układu krążenia i niektórych typów nowotworów.

To jedna z najprzyjemniejszych diet

Trzeba przyznać, że dieta zbudowana na wzór zwyczajów żywieniowych Kreteńczyków jest jedną z przyjemniejszych, jakie kiedykolwiek stworzono. Obfituje w pyszne potrawy, a w dodatku jest doskonała dla zdrowia, pozwala zrzucić kilka kilogramów i bez problemu można ją stosować przez całe życie. 

Zgodnie z przyjętymi przez dietetyków zasadami, będąc na diecie kreteńskiej jemy 5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, jednak dostarczamy przy tym organizmowi zaledwie 1200 kcal i najwyżej 40 g tłuszczu.

Co daje stosowanie diety kreteńskiej

Stosowanie tej diety pozwala zabezpieczyć się przed chorobami serca i układu krążenia oraz przed zakrzepicą – wpływa na to fakt, że potrawy, które jemy bogate są w kwasy omega 3, które, między innymi, poprawiają jakość krwi.

Kolejnym atutem diety kreteńskiej jest fakt, iż zawiera ona przede wszystkim świeże, nieprzetworzone produkty, ogromną ilość warzyw i owoców, a także ryb, owoców morza oraz drobiu – bardzo niewiele jest w niej natomiast czerwonego mięsa czy wieprzowiny, które zdaniem wielu lekarzy uchodzą za niezdrowe, a jedzone w nadmiarze przyczyniają się do powstania wielu chorób.

W kreteńskim modelu żywienia aż 84% kalorii jest pochodzenia roślinnego (w tym oliwa, która stanowi 35%, oraz wino, z którego pochodzi 10% dziennej racji kalorii). Zaledwie 16% kalorii jest pochodzenia zwierzęcego. 

 Produkty zalecane w diecie kreteńskiej

  • surowe, gotowane i suszone owoce (400 g dziennie): grapefruity, cytryny, morele, arbuzy, nektarynki, jabłka
  • surowe i krótko gotowane lub duszone warzywa, sałata, rośliny strączkowe
  • zboża i pełnoziarniste pieczywo
  • ryby – trzy razy w tygodniu (najlepiej te zawierające kwasy tłuszczowe omega 3)
  • 1-2 szklanki czerwonego wina dziennie, dla dobroczynnych polifenoli mających działanie utleniające
  • świeże zioła, które są zdrowe i poprawiają smak potraw
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • różne rodzaje orzechów (maksymalnie garść dziennie)
  • makaron z ciemnej mąki
  • pestki i ziarna roślin

Dziś proponujemy Wam świetną zarówno na śniadanie, jak i na przekąskę pastę z łuskanego grochu.

Pasta z łuskanego grochu

 Składniki na 6 porcji: 

250 g żółtego łuskanego grochu,

2 małe cebule (1 posiekana dość grubo, 1 bardzo drobno),

1 ząbek czosnku grubo posiekany,

6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia,

1 łyżka posiekanego świeżego oregano,

sól, pieprz 

Groch płuczemy, przekładamy do rondla, dodajemy grubo posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy dużą ilością zimnej wody, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut, aż groch będzie miękki. Odlewamy groch. Zachowujemy niewielką ilość wody z gotowania. Przekładamy groch do blendera, dodajemy 5 łyżek oliwy, miksujemy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy trochę płynu z gotowania. Dodajemy oregano, przyprawiamy. Posypujemy posiekaną cebulą, resztą oregano, skrapiamy łyżką oliwy. Świetna na ciepło i zimno z pajdą chleba lub chlebem pita.

 

Czytaj także inne wpisy o tej tematyce:

„Dieta przeciwzapalna – jedna z pięciu diet zdrowia i długowieczności”

 

Jeśli chcesz poznać więcej leczniczych diet i przepisy oraz dowiedzieć się, dlaczego właśnie one służą zdrowiu, sięgnij po naszego e-booka „Diety zdrowia i długowieczności”

---------------------------------------

Więcej ważnych ważnych wskazówek dietetycznych i przepisów na zdrowe dania znajdziecie w naszym e-booku „Diety zdrowia i długowieczności”