Nasze wskazówki dotyczące odżywiania pomogą zapobiec rozwojowi choroby lub utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, zachować energię i schudnąć, jeśli mamy cukrzycę typu 2.

Gdy jednak chorujemy na cukrzycę typu 1 lub przyjmujemy insulinę czy leki w związku z typem 2, koniecznie skonsultujmy się z lekarzem zanim zastosujemy się do tych zaleceń. 

Utrzymujemy cukier na optymalnym poziomie

Dieta osób chorujących na cukrzycę powinna sprzyjać stopniowemu zmniejszeniu wagi i zapewnić utrzymanie cukru na optymalnym poziomie. Ważnymi jej składnikami są witaminy i minerały: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, wapń i fosfor, występujące w rybach, jajach, serach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. 

Organizm potrzebuje także białek

Wybierajmy źródła białka o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, takie jak ryby, białe mięso, orzechy, nasiona, fasola, soczewica i pełne ziarna. Białka spowalniają trawienie węglowodanów i szybkość z jaką glukoza dostaje się do krwiobiegu. 

W diecie cukrzycowej szczególną uwagę zwróćmy na tłuszcze

Niezbędne są nienasycone kwasy tłuszczowe – poprawiają tolerancję glukozy i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Najlepsze ich źródła to tłuste ryby, olej lniany, nasiona, orzechy i ciemnozielone warzywa liściaste. Tolerancję glukozy zwiększają także jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się między innymi w oliwie z oliwek, oliwkach, awokado i orzechach. 

Włączmy do diety produkty o wysokiej zawartości błonnika,

czyli ryż brązowy, płatki owsiane, pieczywo żytnie, fasola, soczewica i siemię lniane. Błonnik spowalnia uwalnianie glukozy i obniża stężenie cholesterolu, które u diabetyków jest zwykle wysokie. Pomoże nam także w schudnięciu, bo daje szybko uczucie sytości. 

Dbajmy o dobre nawodnienie, 

wypijając codziennie osiem szklanek wody. 

Unikajmy cukru i wszystkich produktów, które go zawierają

Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, sięgnijmy po owoce. Pamiętajmy o czytaniu informacji o składzie produktu na opakowaniach, bo wiele z nich nawet pikantnych, zawiera cukier. I nie ufajmy napisom „bez dodatku cukru” – często taka żywność zawiera dużo cukrów naturalnych, takich jak suszone owoce lub koncentraty soków owocowych. 

Unikajmy tłuszczów nasyconych i trans, 

a więc smażonych potraw, wędlin, czerwonego mięsa, żywności typu fast food i większości gotowych dań, pasztecików, ciast i ciasteczek. Zwiększają ryzyko powikłań cukrzycy. 

Najlepiej w sprawie diety poradźmy się lekarza lub dietetyka. Specjalista od spraw żywienia opracuje nam dietę indywidualną, dostosowaną do naszych potrzeb.

Dziś mamy dla Was smaczne i zdrowe:

GAZPACHO 

SKŁADNIKI (IV porcje) 

czerwona cebula 

2 pomidory 

1/2 średniego ogórka 

rozgnieciony ząbek czosnku

1/2 czerwonej papryki 

2 kubki soku pomidorowego

1/2 zielonej papryki 

sól 

pieprz 

3 łyżki oliwy 

łyżeczka octu winnego 

Kroimy w drobną kostkę cebulę, pomidory, ogórek, paprykę i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy czosnek, sok pomidorowy, sól i pieprz, oliwę i ocet – wszystko razem mieszamy. Schładzamy w lodówce. Podajemy na zimno grzankami czosnkowymi. 

Grzanki czosnkowe:

okrojony ze skórki chleb kroimy w kostkę 1x1 cm, skrapiamy oliwą z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na blasze i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 st. C, mieszając dwa razy.

 

Więcej o tej poważnej chorobie dowiesz się z naszego e-booka „Cukrzyca, choroby tarczycy i układu krążenia”. Informujemy tam o przyczynach zachorowania na cukrzycę, najczęstszych objawach oraz możliwych powikłaniach. Nasze wskazówki dotyczące odżywiania i zawierające propozycje menu pomogą zapobiec rozwojowi choroby lub utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi.

---------------------------------------

Więcej ważnych wskazówek i i przykłady diety znajdziecie w naszym e-booku „Cukrzyca, choroby tarczycy i układu krążenia”